KaseNet

Tietoliikenne ja palvelu… Lähelläsi

Kaustisen seutukunnan tietoverkon historiaa

Kase ry toimi vuosina 1998-2005 Kaustisen seutukunnan tietoverkon ylläpitäjänä ja alueen tietotekniikan kehittäjänä. Tänä aikana tietoliikenneyhteydet ovat muuttuneet uutuudesta tavanomaiseksi työvälineeksi. Kaustisen seutukunnan alueella asiassa on lähdetty liikkeelle aamuhämärissä ja kuljetaan edelleen askel edellä muita. Vuoden 2005 jälkeen toiminta siirtyi henkilöstöineen yhdistykseltä Lestijärven kunnan alaiselle KaseNet -taseyksikölle. Vuonna 2018 yhtiöittämisen myötä KaseNetistä tuli KaseNet Oy.

Ensimmäiset yhteydet Kaustisen seutukuntaan rakennettiin osana Keski-Pohjanmaan laajuista KPNET-verkkoa. KPNETin yhteysnopeus oli vaatimaton, mutta omana aikanaan pienen kunnan ensitarpeisiin mainio. Verkko tarjosi mahdollisuuden surffailuun, mutta sähköpostiosoitteita kaipailtiin.

Lestijärven kunta rakensi samoihin aikoihin tietotuvan, johon hankittiin Linux-pohjainen palvelinlaitteisto. Puuttuvat seutukunnan sähköpostit kokeiltiin sijoittaa tietotuvan palvelimelle ja ratkaisu osoittautui hyväksi. Tästä innostuneina palvelinta laajennettiin tarjoamaan verkkoyhteys koteihin soittosarjan avulla. Näitä hommia tehtiin paljon talkoopohjalta Lestijärveläisten Tuomo Pyhälän ja Jukka Kangasvieren toimesta.

Alan kehitys oli nopeaa ja uusien palvelujen mahdollistamiseksi verkkoa täytyi uudistaa. Teleoperaattoreiden tarjoukset olivat kuitenkin liian kalliita. Koska pienempiä palveluita oli onnistuttu tekemään itse, riitti uskallus irtautumiseen perinteisistä toimintamalleista ja verkko tehtiin itse. Lan&Wan avusti toimittamalla laitteet, mutta perustana olevan valokuituverkon suunnittelussa hääräsi vahvasti Luoman Veijo Toholammilta.

Verkko yhdisti seutukunnan kuntakeskukset vuonna 1998. Verkon valmistuttua ylläpitoa alkoi hoitaa vastaperustettu Kase ry. Sen palveluksessa aloitti Ari Rentola Lestijärveltä toiminnanjohtajana ja Mastokankaan Heikki Halsualta asiantuntijana. Uusiksi palveluiksi visioitiin verkkoon kaapelitelevisiota, halvempaa puhelinliikennettä ja kiinteistövalvontaa. Vuonna 1998 nämä palvelut vaikuttivat vielä varsin kaukaisilta, mutta halu saada ne toimimaan oli kova.

Muhosen Marko Kinnulasta tuli toiminnanjohtajaksi 1999 Rentolan Arin suunnattessa maailmalle. Karvosen Kari Kaustiselta tuli Kasen kuvioihin 2000 ja hoiti muuan muassa langattomat yhteydet kuntakeskuksiin. Näin ihmiset saivat nopeampia nettiyhteyksiä ilman kaapelien vetämistä. Verkkoon pääsi näin myös pihalta kauniina päivänä. Kuntakeskusten ulkopuolelle verkkoa laajennettiin kyläverkoilla, jotka toteuttettiin tulevaisuutta silmällä pitäen valokuidulla.

Verkkoon toteutettiin monia veppipohjaisia palveluita. Mieleen muistuvat vanhemmilta ajoilta asianhallinta, majoitusvaraus ja nettilasku. Ohjelmistojen toteutuksessa on ollut mukana myös Kasesoft ja sen mukana erityisesti Juhani Olkkola Sykäräisistä. Ajanhallintaohjelmiston kautta Kase ry:n remmiin tuli Tainion Jukka Kannuksesta.

Käyttäjäpohjan laajetessa on tuotu myös lisää palveluita. Yhteistyössä PPO:n kanssa on toteutettu sekä puhelinyhteydet että laajakaistatelevisio. Kunnat ovat hallinnossaan päässeet hyödyntämään videoneuvotteluita, ja etäkoulutusta on pystytty tarjoamaan samaisten laitteiden välityksellä.

Taaksepäin katsoessa hengästyttää mitä kaikkea Kase on saanutkaan aikaan varsin vähäisillä henkilöresursseilla. Hyvä tekemisen meininki on antanut voimaa. Toivotaan saman menon jatkuvan Kasenetin nimellä ja katsotaan mitä kymmenen vuoden päästä on saatu aikaiseksi. Moni tänään uskomattomalta kuulostava asia saattaa olla silloin totta!

Historiikki: Tuomo Pyhälä
Täydennykset: Heikki Mastokangas

Saavutettavuusseloste